top of page

Sedef Hastası mıyım?

  • Yazarın fotoğrafı: dermatologsibeldogan
    dermatologsibeldogan
  • 19 Şub 2019
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 16 Şub 2021

Sedef hastalığında deri belirtileri nasıl gelişir?

Sedef hastalığında görülebilecek deri lezyonlarının özelliklerinden başlayalım. Sedef hastalığı ismini de aldığı sedef rengi beyaz gümüşü kepeklerle kaplı pembe kırmızı renkli deri lezyonları ile başlar. Bu lezyonların boyutları farklı olabilmekle birlikte vücutta özellikle travmaya maruz kalan alanlarda dirseklerin dış yüzlerinde, diz kapaklarında, kol ve bacakların dış kısımlarında gövdede yer alabilirler. Kepekli ve kızarık lezyonlar saçlı deride yerleşebilir bu durumda sıklıkla saçlı derideki basit kepeklenmeler, yağlı ekzemalar ve diğer deri hastalıkları ile karışabilmektedir. Daha nadir olarak sedef hastalığında lezyonlar kıvrım alanlarına yerleşebilir bu durumda karakteristik olan kepeklerin gözlenmesi beklenmez, lezyonlar ıslak, parlak pembe kırmızı renkte gözlenebilir. Sedef hastalığı tırnaklarda da değişiklikler oluşturabilen bir deri hastalığıdır, tırnakta çukurlanmalar, tırnak plağının tırnak yatağından ayrılması, tırnağın kalınlaşması, renk ve şekil değişiklikleri gözlenebilecek bulgulardır.

Genel olarak gözlenen tüm bu bulgular uzman bir dermatolog muayenesi ile diğer hastalıklardan ayırt edilebilir iken profesyonel sağlık hizmeti dışında kalan başvuru ve yöntemler ile sedef hastalığına pek çok yanlış yaklaşımda bulunulduğunu ve hastalığın daha da alevlenmesine neden olan senaryoların geliştiğini üzüntüyle dinlemekteyiz.

Bu önemli ve sık görülen deri hastalığı hakkında bilmemiz gerekenler ile paylaşımlarıma devam ediyor olacağım. Sorularınız, önerileriniz ve değinmemi istedikleriniz noktalar ile ilgili olarak websitemdeki formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle sağlıkla kalın, derinizi dermatoloğunuza emanet edin böylece kendinize iyi bakın..

Comments


Yasal Uyarı

www.dermatologsibeldogan isimli web sitesi içeriği ziyaretçiyi Prof.Dr.Sibel Doğan Günaydın hakkında bilgilendirmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Websitesi içeriği hiçbir zaman bir hekimin muayenesinin, klinik görüş, tanı ve önerilerinin ve medikal tedavisinin yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmemektedir.  Web sitesi içeriği esas alınarak asla kişisel teşhis, tedavi ve takip yöntemi seçimi yapılmamalıdır.

 

Websitemizde kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

SON GÜNCELLENME TARİHİ 01/11/2024

 

bottom of page